Elektronické zabezpečovací systémy

Elektronický zabezpečovací systém (EZS) je jednou z nejrozšířenějších forem ochrany majetku. Slouží nejen pro včasnou signalizaci nežádoucího vniknutí do objektu, ale zároveň může hlídat i vznik požáru, únik plynu, zaplavení vodou ….

Cena EZS je srovnatelná například s běžnými elektrickými spotřebiči, takže je finančně mnohem dostupnější, než si mnoho lidí myslí. Když se navíc zamyslíme jaké hodnoty bude systém hlídat, tak se jeho montáž rozhodně vyplatí.

Z čeho se elektronické zabezpečovací systémy skládají

Mozkem celého alarmu je ústředna, která vyhodnocuje poplachová hlášení z jednotlivých detektorů a rozhoduje o vyhlášení poplachu. Detektory hlídají otevření dveří, oken, pohyb v prostoru, rozbití skleněné výplně, požár, únik plynu nebo zaplavení.

 
ja-101k mini článek
 
Klávesnice
 

Moderní EZS se ovládají zadáním kódu na klávesnici, přiložením čipové karty, a pokud je systém vybaven bezdrátovým modulem, pak i pohodlně dálkovým ovladačem. Je-li navíc v ústředně instalován například GSM komunikátor, pak lze systém ovládat i příkazovými SMS a pomocí GPRS spojení i po Internetu.

 

Nedílnou součástí každého systému EZS by měla být i siréna. Vnitřní sirény slouží k odrazení pachatele vysokým pronikavým tónem, naopak venkovní sirény by měli přilákat pozornost sousedů nebo kolemjdoucích. Siréna je navíc chráněna proti neoprávněné manipulaci ochranným kontaktem, takže vlastně funguje jako předsunutý detektor sabotáže.

 
Siréna
 
Komunikátor
 

Majitel by měl být o případném poplachu informován. K tomu slouží komunikátor. Komunikátor dokáže pomocí GSM sítě nebo pevné telefonní linky majiteli poslat poplachovou SMS, případně mu ještě zavolat. Navíc lze SMS zprávou systém ovládat, zjišťovat jeho stav a můžete i dálkově zapnout nějaký spotřebič v domě.

 

Zabezpečovací systém může být pomocí komunikátoru napojen na profesionální bezpečnostní agenturu (PCO) a ta vyřeší případný zásah v objektu. Je určitě bezpečnější a účinnější svěřit zásah na místě profesionálům, než se pouštět do chytání zlodějů vlastními silami.

Při montáži nového zabezpečovacího systému OASIS nebo JABLOTRON 100 je možné si služby bezpečnostní agentury nezávazně vyzkoušet na celé 3 měsíce zcela zdarma.

Klasické nebo bezdrátové systémy?

Moderní zabezpečovací systémy, mohou být kombinované, tj. část systému může být drátová a část bezdrátová.

Klasické drátové detektory jsou propojeny s ústřednou kabely, po kterých se přenáší informace a napájení. Bezdrátové detektory komunikují s ústřednou jak z názvu vyplývá bezdrátově a jsou napájeny z baterií. Oba druhy systémů musí splňovat přísné evropské normy pro EZS.

 
ja-80pb mini článek
 

Výhody drátových systémů

Detektory jsou většinou levnější než bezdrátové a lze kombinovat komponenty několika výrobců. Prodraží se ale instalace kabeláže a jejich zapojení. Ve snímačích nejsou baterie, ale je dobré provádět pravidelné preventivní prohlídky systému.

Výhody bezdrátových systémů

Instalace je velice rychlá a šetrná k interiéru. Systémy jsou velice snadno rozšiřitelné o další prvky. Čidla je možné dodatečně přemisťovat (stěhování nábytku …). V případě stěhování, si dokonce můžete vzít systém EZS sebou.

Doporučení

  • montážní firma by vám měla prokázat, že vlastní koncesní listinu pro montáže EZS, ale i to, že byla dodavatelem nebo přímo výrobcem proškolena na instalaci daného zařízení.
  • nepouštějte se do instalace EZS svépomocí, správná instalace systému je velice důležitá z důvodu bezproblémového fungování.
  • při instalaci profesionální firmou získáte u řady pojišťoven nárok na významnou slevu z plateb pojistného.

Zdroj: JABLOTRON ALARMS

Pomůžeme Vám s návrhem zabezpečovacího systému, vypracujeme cenovou nabídku, namontujeme a budeme Vám dále nápomocni při řešení případných problémů. Montáží alarmu to pro nás rozhodně nekončí.